Türkiye’nin sağlık sistemi ve kalitesiyle ilgili ortaya çıkan memnuniyet araştırması!
Son yıllarda sağlık konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün de örnek gösterdiği Türkiye’nin sağlık hizmet ve kalitesiyle ilgili bir araştırma yapıldı …
Son yıllarda sağlık konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün de örnek gösterdiği Türkiye’nin sağlık hizmet ve kalitesiyle ilgili bir araştırma yapıldı. Her ay yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı.
Pandemiden bu yana tüm dünyaya örnek olarak gösterilen Türkiye Sağlık hizmetleri yine beğeni topladı. Son yıllarda artan hastane sayısında eklenen şehir hastaneleri de yurt dışından hasta almaya başlandı. Taleplerin son yıllarda artmasıyla gelişen sağlık hizmetleriyle ilgili Areda Survery’i bir anket düzenledi. Sosyamtere araştırması 3.121 kişi ile gerçekleştirildi. Katılımcıların yüzde 57,6’sı Türkiye’nin sağlık hizmetlerinden memnun olduğunu belirtti.
İşte yapılan araştırma sonuçlarındaki cinsiyet ve yaş ayrımları:
“Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 59,3’ü hastanelerin altyapısını yeterli bulurken, kadınlarda bu oran yüzde 55,5. En çok ileri yaştaki katılımcılar hastane altyapısını yeterli bulurken, daha az memnuniyet yanıtı yüzde 50,8 ile 18-34 yaş kesiminden geldi. Böylece, yaşın ilerlemesine paralel olarak devlet hastanelerinden memnuniyet düzeyinde doğrusal orantılı bir memnuniyet gözlemlendiği belirlendi. Özellikle 55 yaş ve üzerindeki katılımcılarda memnuniyet düzeyi yüzde 67’ye ulaştı.”
Bunun yanı sıra katılımcılara yöneltilen “Devlete ait hastanelere gittiğinizde gördüğünüz muameleyi nasıl karşılıyorsunuz?” soruya ait cevapta memnun edici çıktı:
“Devlet hastanelerinden hizmet alanların yüzde 60’ı memnun veya çok memnun olduğunu belirtti. Çok memnun olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 40 iken, devlet hastanelerinden pek memnun olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 35,6 olarak tespit edildi. Bu veriler, devlet hastanelerinden memnuniyet düzeyinin yüksek olduğunu gösterirken, katılımcıların yüzde 4,6’sının sağlık konusunda devlet hastanelerinden yararlanmadığını ortaya koydu.”