Türkiye saat kordonunda seri üretime geçti!
Türkiye saat kordonunda seri üretime geçerek sektörü neredeyse tamamen elinde tutan Çin’in etkisini kırdı. Dünyaca ünlü saat markalarına sahip …
Türkiye saat kordonunda seri üretime geçerek sektörü neredeyse tamamen elinde tutan Çin’in etkisini kırdı. Dünyaca ünlü saat markalarına sahip olan İsviçre’nin de ilgisini çeken yerli üretim hakkında Desi Grup Genel Müdürü Yakup Ülker, Avrupa standartlarında saat kordonu ürettiklerini söyledi.
Son dönemde Türkiye’de, yerli üretim alanında birçok gelişmenin yaşandığı Savunma Sanayii‘nin yanı sıra başka sektörler de canlılık kazandı. Türkiye’de nerdeyse hiç ustası olmayan saat kordonu imalatı bu sektörler arasında ön plana çıktı. Yerli saat kordonunun Avrupa’dan yüksek talep gördüğünü söyleyen Desi Grup Genel Müdürü Yakup Ülker, “Seri üretimle 2023 yılında üretim kapasitesini 3 katına çıkaracağız” ifadelerini kullandı.
“HEDEF 2023”
Günlük saat kordonu ihtiyacının Türkiye’de fazla olduğunu söyleyen Ülker, “Bu ihtiyacın giderilmesi için yeterli yerli üretim olmadığından Çin pazarına yönelim daha cazip geliyor. Saat kordonu üretimi pek bilinmeyen bir alan olmasına rağmen ticaret hacminin yüksek olması sektörü cazibeli kılıyor. Biz de 12 bin civarında olan aylık üretim kapasitemizi 2023’ün sonunda 45-50 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Çünkü talep çok. Sadece Türkiye’de değil, Azerbaycan’da, Amerika’da, İsviçre’de müşterilerimiz var” dedi.
YERLİ ÜRETİM İSVİÇRE’NİN DE DİKKATİNİ ÇEKTİ
“Piyasada saat kordonu gibi birçok ürünü Çin üretir. Oradan almak şarttır veya Çin’den almak daha avantajlıdır gibi yanlış bir algı var” diyen Ülker, Türkiye’deki saat kordonu üretiminin İsviçre’nin de dikkatini çektiğini kaydederek, “1 yıl piyasadaki önyargıyı kırmak için mücadele ettik. Artık yerli saat kordonu denildiğinde akla gelen iki markadan biri firmamız oldu. Yakın zamanda markamızı ve işçiliğimizi duyan İsviçre’den bir firma ile iletişime geçtik. Bizden numune istedi. İsviçre’de gerekli testlerden geçirilen ürünlerimizin Çin’in ürettiğinden daha kaliteli olduğu sonucuna ulaşıldı. Yine Avrupa’ya birçok ürünü pazarlayan bir arkadaşım bizim kordonları görünce İtalya ve İngiltere’yi geçtiğimizi söyledi” şeklinde konuştu.
“DAHA ÖNCE HİÇ SERİ ÜRETİM YAPILMAMIŞTI”
Daha önce saat kordonu üzerine hiç seri üretim yapılmadığını söyleyen Ülker, “Biz seri üretim yaparak, birçok saat firmasının ihtiyacını karşılıyoruz. Böylece firmalar, ithal ürün yerine yerli ürün almış oluyor. Nitekim Çin’den ürün getirmek daha avantajlıdır algısı birçok sektörün yerli üretim konusunda teşvikini kırıyor. Bunlar birer önyargı… Türkiye’de üretilen saat kordonları Avrupa standartlarında” şeklinde konuştu.
“ÇİN ÖNYARGISI VAR”
Çin’den almanın daha uygun olacağı önyargısıyla Türkiye’de üretim yapmayı tercih etmeyenlere karşın Yakup Ülker 2014 yılında yerli üretim için ilk adımı attıklarını söylerken, “Ciddi zorluklar yaşadık çünkü sektör tamamen Çin’in elinde. Fakat biz hiç vazgeçmeden üretmeye devam ettik. Yerli üretim ile beraber birçok firma ithal ürün satın almaktan kurtuldu” ifadelerini kaydetti.
“SAAT KORDONU USTASI BULMAK ZOR”
Yakup Ülker Türkiye’de saat kordonu üreten ustanın sayılı olduğunu, “Türkiye’de bir iş insanı, Çin’de kapanan saat kordonu fabrikasının bütün malzemelerini getirmeyi planlamış. Fakat Türkiye’de bu işi yapacak usta olmadığı için Çin’den usta getirmek istemişler. Kalacak yer maliyeti, maaşları, giderleri ve personelleri hesap edince vazgeçtiler. Bu sektörde çalışacak nitelikli personele çok ihtiyacımız var” sözleriyle açıkladı.