KolaycaYap.Com – Kolayca Yapılabilecek Herşey

Pandemi şartlarında yarıyıl tatili nasıl değerlendirilmeli?

2020 yılından beri dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını çocukların eğitim hayatını da etkisi altına aldı. Peki iki yıl boyunca uzaktan …

Pandemi şartlarında yarıyıl tatili nasıl değerlendirilmeli?

2020 yılından beri dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını çocukların eğitim hayatını da etkisi altına aldı. Peki iki yıl boyunca uzaktan eğitimlerle derslere katılmak zorunda olan çocuklar sömestr tatilini nasıl geçirmeli? Sömestr tatilinin verimli geçmesi için ebeveynlere bazı tavsiyelerimiz var.

Çocukların daha çok aileleriyle ve kendileriyle vakit geçirebileceği yarıyıl tatili bu yıl 21 Ocak’ta başlayıp 6 Şubat’ta sona erecek. 2022 yılının sömestr tatilinde, ebeveynlerin çocuklarıyla geçirebileceği verimli saatler için ‘atıştırmalıklar hazırlamak, çocuğun yaşına uygun oyunlar oynamak, birlikte film izlemek’ gibi tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar, seçilen etkinliklerin çocuğun sosyal ve duygusal gelişiminde destekleyici faktörler olacağının altını çizdi.

Yapılan aktiviteler planlanırken çocuğun ilgi alanlarının da göz önünde bulundurulmasının süreci daha verimli etkileyeceğini söyleyen Koçkar, bu aktiviteleri yaparken çocuğun uyuma ve uyanma saatlerinin de önemine vurgu yaptı.

“BİRİNCİ DÖNEM İLE İKİNCİ DÖNEM ARASINDAKİ BAĞLANTI KOPMADAN”

Tatil sürecinde çocukların dinlenmesi gerektiğine de değinen Prof. Dr. Aylin İlden Koçkar, ebeveynlerin bu süreci, eğitim dönemi gibi yoğun olmamakla beraber birinci ve ikinci dönem arasındaki bağlantıyı koparmadan geçirmeleri gerektiğini söyledi. “Birinci dönem ile ikinci dönem arasındaki bağlantıyı koparmadan ve akademik hayattan tamamen uzaklaşmadan ebeveynlerin ve çocuğun beraber düzenlediği bir tatil programı bu süreçte yararlı olacaktır” diyen Koçkar açıklamalarına, çocukların sosyal hayatlarını da ekledi.

“ÇOCUKLARIN ARKADAŞLARIYLA ÇEVRİMİÇİ SOHBET ETMESİNE İZİN VERİN”

Yaklaşan yarıyıl tatilinde çocuklarınızla geçireceğiniz vakitler dışında onların da kendi sosyal aktivitelerinin kısıtlanmaması gerektiğini söyleyen Koçkar, çocukların arkadaşlarıyla bilgisayar, telefon gibi iletişim araçlarıyla da olsa sohbet etmelerinin fayda sağlayacağını vurguladı. Bu aktivitenin mümkün olduğunca belirli bir düzen içinde olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Koçkar, çalışan anne ve babalar için de açıklamalarda bulundu.

ÇALIŞAN ANNE BABALAR YARIYIL TATİLİNDE NE YAPMALI?

Özellikle çalışan anne babalar için zorlu bir süreç olan pandemide Prof. Dr. Koçkar’a göre, ebeveynler evdeki uyku ve ekran süresini çocuklarına göre ayarlamalıdır. Ebeveynlerin aksatmamaları gerektiği, kendi içinde belirledikleri detaylı kuralların çocukta bırakacağı olumlu etkilere dikkat çeken Koçkar, “Yetişkin tarafından çocuğa TV karşısında Yemek yememesi, bütün gün bilgisayar karşısında vakit geçirmemesi gibi müdahaleler gerekebilir. Eğer, çocuk evde yalnız kalabilecek bir yaşta ise, hangi saat ne yaptığını, ebeveynlerin arayarak ve mesaj atarak haberleşmeleri gerekebilir. Ayrıca çocuğun ne yapacağını bilemediği ve sıkıldığı durumlar olabilir, böyle zamanlarda bir yetişkinin aktivite önerilerinde bulunması iyi olabilir ancak çocukların sıkılmasında da yarar vardır. Ancak sıkıldığımızda yaratıcı aktiviteler geliştiririz. Böylelikle çocuklar kendi kendilerine oynamayı, yaratıcı aktiviteler oluşturmayı öğrenirler. Akşam anne-baba eve geldiğinde de çocuk oyun döneminde ise her gün yaklaşık yarım saat oyun için zaman ayrılması, daha büyük yaştaki çocuk veya gençler için de keyifli bir sohbet zamanı oluşturmak aile içi ilişkiler için önemlidir” dedi.

“ÇOCUKLAR HER GÜN BİR MİKTAR DIŞARI ÇIKMALI”

Prof. Dr. Koçkar, dünyayı etkisi altına alan pandemi şartlarına rağmen ebeveynlerin çocuklarını her gün belirli saat süresince, hijyen kurallarına dikkat ederek dışarı çıkarmalarının faydalı olacağını savunurken, çocuklar için hareketin ve sporun da önemli olduğunu söyledi. Koçkar, ebeveynlerin de mümkün olduğunca çocuklarıyla dışarda vakit geçirmelerinin önemine vurgu yaptı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ