Omurga sağlığı neden önemlidir? Omurga neden ağrır? Omurga ağrısını önlemenin yolları
Vücudun adeta direği olan ve hareket mekanizmasını oluşturan omurga, gün içinde çeşitli nedenlerden dolayı hasar alır. Yaşam kalitesini düşüren …
Vücudun adeta direği olan ve hareket mekanizmasını oluşturan omurga, gün içinde çeşitli nedenlerden dolayı hasar alır. Yaşam kalitesini düşüren omurga ağrıları hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Omurga ağırsı hemen hemen bütün vücudu olumsuz etkiler. Bu yüzden bu ağrılar ihmale gelmemeli. Omurga sağlığı neden önemlidir? Omurga neden ağrır? Omurga ağrısını önlemenin yolları
Boyun ve bel arasındaki bağlantıyı sağlayarak vücudun sırt kısmında tam ortadan geçen omurga, adeta vücudun hareket temelidir. Hareketler vücudun olmazsa olmazlarından biridir. Günlük yaşanan durumlar sonrası en hızlı hasar alan omurga hareket kabiliyetini azaltır. Vücudu ayakta tutan omurga bu yüzden sağlığına dikkat edilmesi gereken temel bölgelerden biridir. Ani bir travma sonucu yaşanan hasar sadece hareketi etkilemez aynı zamanda, diğer bölgelerin de zamanla hasara uğramasına zemin hazırlar. Beynin alt kısmından kalçanın üst kısmına kadar halka halka kemikler iner. bu kemiklerin içinde ise yumuşak yapılık omurilik vardır. Omurga kemik ve kaslardan oluşur. İçindeki omurilikte ise damarlar sinir sistemleri ve ince kas sistemi vardır. Omurgadaki halka kemiklerin arasında hareketi sağlayan yumuşak dokular mevcuttur. Bu dokular tüm vücudun en uç kısımlarına kadar uzanır.
OMURGA SAĞLIĞI NEDEN ÖNEMLİDİR?
İskelet sisteminin temelini oluşturduğundan omurga sağlığı oldukça önemlidir. Yandan bakılınca hafif eğri duran ancak önden ve arkadan dümdüz gelen omurga, sağa sola, geriye arka hareketimizi kolaylaştırır. Öte yandan sinir sistemi üzerinde de oldukça etkilidir. Sinir sisteminin tüm vücuda yayılma işlevselliğini sağlar. Omurga sağlığının korumanın en kolay yolu, üzerindeki yükleri hafifletmek. Ayrıca omurgada ağrı hissedilir hissedilmez bir uzmana danışmak. Omurga sağlığı bozulunca fiziksel, hareket ve temel organlar da deforme olur.
OMURGA NEDEN AĞRIR?
- Yanlış pozisyonda uyumak ve oturmak omurganın kemik düzenini olumsuz etkiler. Bu yüzden kaslar kasılmaya başlar ve ağrı meydana gelir.
- Omurga, kas ve kemiklerden oluştuğundan vücutta yaşanan kalsiyum eksikliği sadece diz, bacak ya da boyun ağrısına değil aynı zamanda omurgada da yaşanma riski yüksektir.
- Skolyoz, omurilik iltihaplanması, artmış kaburga, boyun ve bel fıtıkları omurgada ağrıları tetikler.
- Eğitimsiz yapılan spor hareketleri omurgadaki üst üste olan yapıyı olumsuz etkiler. Vücudun yükü omurgaya yüklenince şiddetli ağrılara neden olmanın yanı sıra hasara da neden olabilir.
OMURGA AĞRISINI ÖNLEMENİN YOLLARI
- Sırt bölgesine fazla yük bindirmekten kaçınılmalı
- Gün içinde en az yarım ya da 1 saatlik tempolu yürüyüş yapılmalı
- Vücudun kemik ve boy orantısına göre kiloya sahip olunmalı
- Gün içinde mutlaka 2,5 ya da 3 litre su tüketilmeli
- Ağırlık kaldırılma esnasında diz ve bel pozisyonuna dikkat edilmeli
- Ruhsal sağlık sinir sistemini olumsuz etkiler. Sinir sistemindeki deformasyon omurganın yükünü artırabilir. Bu yüzden gün içinde düzenli hava alınıp ağır olmayan egzersizler yapılmalı
- Sigara vücutta nikotin oranını artırmasıyla vücutta oksitlenmeye yol açar. Oksitlenme vücut kemiklerini zayıflatır.