Lüks markalar satılmayan ürünleri artık yok edemeyecek! İsraf karşıtı yasa
Dünyaca ünlü bir moda markasının geçtiğimiz yıllarda 28 milyonluk ürünü yok ettiğini açıklaması büyük tepkilere sebep olmuştu. Bunun üzerine …
Dünyaca ünlü bir moda markasının geçtiğimiz yıllarda 28 milyonluk ürünü yok ettiğini açıklaması büyük tepkilere sebep olmuştu. Bunun üzerine gelen yeni yasayla artık satılamayan ürünler yok edilemeyecek.
Geçtiğimiz yıllarda dünyaca ünlü bir moda markasının 28 milyonluk ürünü yok etmesini açıklamasının ardından israf karşıtı yasa uygulamaya konuldu. Fransız lüks moda sektöründe önde gelen markalar satamadıkları ürünleri, bu yılın başında getirilen israf karşıtı yasa nedeniyle artık yok edemeyecek. İsraf karşıtı uygulama farklı yöntemlerle markaları, ürünlerini yeniden piyasaya sürmeye yönlendiriyor.
Fransa’da 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe konan israfı azaltmaya yönelik uygulamalar moda sektöründe en çok konuşulan konular arasında yer almaya başladı. Gündeme damgasını vuran israf karşıtı yasa sayesinde, lüks tüketim sektöründeki ünlü markaları ürünlerinin satışına ve stok yönetimine dair farklı planlar izlemeye sevk etti.
YAPAY ZEKA TABANLI YATIRIM
Kering grubu bünyesinde olan Gucci, Saint Laurent, Balenciaga gibi markalar stoklarını daha etkili bir şekilde yönetebilmek için yapay zeka tabanlı programlara yatırım yaptığını duyurdu.
Dünyanın en büyük lüks tüketim sektörü grubu olan LVMH’den çevre geliştirme direktörü Helene Valade, firmaların stoklarını daha düşük tuttuğunu belirtti. Valade, “Lüks sektörünün talebe çok daha yakın hareket etmeye başladığını” ifadeleriyle müşterilerin almadığı ürünleri çalışanlarına avantajlı seçeneklerle satabildiklerinin de altını çizdi.
BAŞKA BİR YOL DA BAĞIŞ YAPMAK
Moda sektöründe Louis Vuitton, Dior ve Celine gibi en lüks markaları bünyesinde barındıran LVMH, satılmayan ürünleri geri dönüşümden geçirerek yeni iplik ve kumaş üreten bir firmayla işbirliği yaptığını açıkladı.
Başkent Paris merkezli varlık yönetim şirketi Flornoy’dan portfolyo yöneticisi Arnaud Cadart, “Zihniyet değişti. Artık her şeyin üstünde sonsuz üretimi destekleyen bir ekonomide yaşamıyoruz” şeklinde konuştu.