KolaycaYap.Com – Kolayca Yapılabilecek Herşey

Kan şekeri düşen kişi ne yapmalı?Hipoglesemide ne yemeli?Hipoglisemide nasıl beslenmeli?

Hipoglisemi son zamanlarda birçok kişinin problemi haline gelen kişinin kan şekerinin normal değerlerinden daha düşük olması olarak …

Kan şekeri düşen kişi ne yapmalı?Hipoglesemide ne yemeli?Hipoglisemide nasıl beslenmeli?

Hipoglisemi son zamanlarda birçok kişinin problemi haline gelen kişinin kan şekerinin normal değerlerinden daha düşük olması olarak tanımlanmaktadır. Diyet yaparken en çok karşılaşılan sorunlardan biri Hipogliseminin en önemli sebebi sağlıksız ve düzensiz beslenmedir. Peki bunun önüne geçmek ve hastalıklara davetiye çıkarmamak için kan çekeri düşük kişi ne yapmalı, Hipoglisemide nasıl beslenmeli? Detaylar haberim

Sinsi hastalık olarak birçok kişinin kabusu olan şeker düşüklüğü (hipoglesemi) kan şekerinin, yani glikoz seviyesinin normal değerlerinden daha düşük olması olarak tanımlanmaktadır. İnsan vücudunun en çok ihtiyaç duyduğu glikoz, enerjiyi en çok yükselten ve enerjinin asıl kaynağıdır. İhmal edildiği takdirde ölüme bile neden olan hipoglesemi’nin mutlaka teşhis edilmesi ve ona göre beslenme programı belirlenmesi şarttır. yapılması çok önemlidir. Medical Park Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Eda Önal, Amerikan Endokrin Cemiyeti’ne göre şeker hastalığı olan hastalarda bu sınırın 70 mg/dl olarak kabul edildiğine dikkat çekiyor ve konuya ilişkin bilgiler veriyor.

ŞEKERİ DÜŞEN KİŞİ NELER YAPMALI?

  • Hipoglisemi anında bilinci açık bir hastaya ağızdan 15-20 gr şekere karşılık gelen 4-5 adet kesme şeker veya 150-200 ml meyve suyu ya da limonata verilmesi gerekiyor.
  • Çikolata veya gofret gibi yağ içerikli ürünlerin kullanımı ise yanlış bulunuyor.15 dakika sonra yapılan kan şekeri kontrolünde kan şekeri düşüklüğü devam ediyorsa tekrar 15-20 gr şeker alınması öneriliyor.
  • Bilinci kapalı olan hastalara mutlaka hastane koşullarında müdahale edilmesi ve damardan sıvı olarak şeker verilmesi gerekiyor. Reaktif hipoglisemisi olan hastalarda diyetin düzenlenmesi çok önemli görülüyor.
  • Reaktif hipogliseminin önüne geçebilmek için, kan şekerini hızla yükseltip düşüren şekerli besinlerden (abur cuburlar, tatlılar, meyve suları, beyaz ekmek, pirinç, makarna ve bazı meyveler) uzak durmak gerekiyor.
  • Tedavide ara öğünlü ve düşük glisemik indeksli beslenme yeterli olmazsa bazen ilaç tedavisi gerekebiliyor. Hipogliseminin tedavisi altta yatan hastalığa göre değişiklik gösteriyor.
  • Hipogliseminin tekrarlanması ve önlenmesi için neden belirlenmesi ve buna uygun medikal veya cerrahi tedavi uygulanması gerekiyor.

Hipoglisemide nasıl beslenmeli?

HİPOGLESEMİ OLAN KİŞİLER NASIL BESLENMELİ?

Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez’den Hipoglesemik kişilerin nasıl beslenmesi gerektiğine dair en çok merak edilenleri için sizler için sıraladık.

  1. Hipoglesemik kişiler ekmek olarak mutlaka tam tahıllı ekmek tüketin.
  2. Ana öğün yerine asla meyveyle geçiştirmemeleri gerekir. Ara öğünde meyve yenildiğinde yanına mutlaka kalsiyum açısından destekleyici yarım çay bardağı süt, diyet ayran ya da yoğurt tercih edin.
  3. Mutlaka öğün sayınızı 3 ana ve en az 2 ara öğün olacak şekilde planlamaya özen gösterin.
  4. Şeker ve şeker içeren tüm besinleri hayatınızdan çıkarın.
  5. Ana öğünlerde daha çok yağsız kırmızı et, derisiz balık, hindi veya tavuk eti yanına ızgara sebze veya zeytinyağlı sebze yemeği ve bol salata tercih edin. Türkiye’de milyonlarca kişinin taşıdığı bu hastalıkta uzmanlar tavuk derisinin yenmemesi konusunda uyardı.

hipoglesemide yasak olan yiyecekler

  1. Ara öğünlerde uzun süre tok kalmak ve kan şekerini dengelemek için yoğurt veya ayran hayat kurtarıcıdır. Özellikle saat 16.00 civarında aşırı açlık atağını önlemek için asla tost değil büyük su bardağı tercih edin. 5. Kuru meyvelerin şekeri vücudun insülin ihtiyacını arttırır.
  2. Hipoglisemi hastalığından korunmak ya da tedavi olmak için hazır ya da taze sıkılmış meyve suyundan uzak durmalı, kuru meyve yerine taze meyve tüketilmelidir.
  3. Süt hem sağlıklı protein hem sağlıklı yağ ve hem de sağlıklı hayvansal protein içererek kan şekerini dengede tutan özel bir besindir. Mutlaka acıkınca 1 su bardağı süt tüketmeyi alışkanlık haline getirin.
  4. Kuru baklagiller kan şekerinin ani yükselmesini de, ani düşüşünü de önleyen süper besinlerdir. Her ana öğünde kuru baklagiller yemek ya da haşlanmış olarak salatalarınıza bir miktar eklemeye özen gösterin.
  5. Öğünlerden önce 1 bardak ve öğün süresince de 1 bardak su için. Böylece yiyeceklerin hızla kana karışmasını engelleyin. Bunun sizin kan şekeri dengesinin korunmasında önemli olduğunu unutmayın.
  6. Avokado kan şekerinin düşmesini önleyen alternatiflerdendir. Şekerin düşmesini şeker yiyerek değil avokado tüketerek önleyin.
  7. Badem, Antep fıstığı içi ve fındık kavrulmamış olduğunda reaktif hipoglisemide yaşanan uykuya meyli önleyen sağlık iksirleridir. Yemekten sonra 1 avuç içi kadar yeterlidir.
  8. Eğer sosyal hayatta alkol tercih ediyorsanız mutlaka alkolden uzak durmalısınız.
  9. Kafein içeren besinlerin hipoglisemiyi tetiklediği bildirilmektedir. Bu nedenle kahve içimini günde maksimum 2 fincan olarak sınırlamayı sağlayın.
  10. Doymuş yağların insülin kullanımını olumsuz etkilediği bildirilmektedir. Krema, kaymak, yağlı etler ve şarküteri ürünlerinden uzak durun.

Kan şekeri düşen kişi ne yapmalı?

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ