Çocuklar bayramları neden sever? Bir çocuğa neden bayram hediyesi verilmelidir?
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, çocukların heyecanı herkesin içini şimdiden ısıtmaya başladı. Kültürümüz ve geleneklerimizin devam ettiği …
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, çocukların heyecanı herkesin içini şimdiden ısıtmaya başladı. Kültürümüz ve geleneklerimizin devam ettiği bayram kutlamalarımızda, çocuklara daha iyi aşılayarak aslında daha mutlu bir nesil oluştururuz. Peki, çocuklar bayramı neden sever? Bir çocuğa bayramda neden hediye verilmelidir? Bayram hediyesi adetinin kökeni nereden gelmektedir? Birlikte bakalım…
Sözlük anlamı olarak Allah’a yaklaşmak anlamına gelen kurban kelimesi, bayram adı altında, ibadetle birlikte güzel vakit geçirilmesini temenni eder. Allah’ın dediğinin yapmanın verdiği mutluluk ise paha biçilemez bir huzura eşittir. Çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmeye çalışırken, bayramları doğru anlatmak, onlara gelenek ve göreneklerimizden bahsetmek, değerlerimizi aşılamak oldukça büyük ve önemli yer kaplamaktadır. Çocukların bayramla ilişkisi daha tatlı ve masum bir süreç olarak ilerler. Büyüdüklerinde ise bayramı gerçekten bayram gibi yaşamak ve yaşatmak, paylaşmanın lezzetine varmak için, bayramın çocuklardaki yansımasına bir göz atalım…
ÇOCUKLAR BAYRAMLARI NEDEN SEVER?
Çocukların bayramı sevmelerinin en büyük sebeplerinden biri hissettikleri aidiyet duygusuyla alakalıdır. Kendilerini özel hisseden çocuklar; sosyalleşme, mutlu insanların yüzü ve kendileri sürekli kutlayan birilerinin varlığıyla bayram neşesini daha da içten yaşamaktadırlar. Çocukların zihinlerinde bayrama ilişkin “Sev, değer ver, paylaş” kelimelerinin ağır bastığını görmekteyiz. Bu dönemde kötü hiçbir şeyin olmayacağını ve bunun bir fırsat olduğunu belirten uzmanlar, değerlerimizin aktarımları için çok sağlam bir atmosferin olduğunu da altını çizdi.
Değerlerin sosyal öğrenmeyle ortaya çıktığını açıklayan uzmanlar, düşünce, duygu ve davranışın yanında bir de değerlerin olması gerektiğini belirtti. Değerler, genetikle gelmez. Sosyal öğrenmeyle ortaya çıkar, bireyin kişilik gelişimi için bu bayram ortamlarının olması ve eski usul kutlamaların devam etmesi gerekmektedir. Bayram günü neşesinin korunması gerektiği net bir şekilde belirtildi.
BAYRAMLIK KIYAFET
Bayram coşkusu ve heyecanı daha bayram gelmeden yüreklerini sarmaktadır. Bu özel günde, en özel kıyafetlerini giymek isterler. Dışarıya kıyıp da giyemedikleri ayakkabılarla evin içinde dolaşmalarının sebebi de budur. Bayramlık kıyafetlere özen gösterilmesi çocuklarda özel gün duygusunu vurgulamaktadır. Bu yüzden o günün özel ve eşsiz olduğunu vurgulamak için bayrama hazırlıkta çocukla birlikte alışveriş yapmak daha mantıklı olacak ve çocuğun bayramı sevmesine sebep olacak etkenler arasında yer alacaktır.
KALABALIK = MUTLULUK
“Eski bayramlar daha iyiydi”, “Nerde o eski bayramlar” klişesi aslında özlediğimiz duygunun özel olma hali olduğunu göstermektedir. Çünkü eski bayramlarda çocuktunuz ve kendinizi özel hissederdiniz. Bu durumu açıklayan uzmanlar, çocuklara bayramların kendilerini daha özel ve benzersiz, değerli hissettirdiğini açıkladı. Çocuğun okul ve arkadaşları, çekirdek ailesi dışında başka insanları tanıma imkanın olması, herkesle iletişim halinde olması ise ona ayrı bir özgüven ve mutluluk katıyor. Kısacası ne kadar kalabalık, çocuklar için o kadar mutluluk anlamına geliyor.
HARÇLIK
Bayram harçlığı sadece para vermek niyetiyle yapılan bir davranış değildir. Aslında çocuğa o sırada paylaşmanın güzelliği anlatılır. Yiyecek ya da para toplayan çocuklar bir araya gelip de, birbiriyle de paylaştığını görmüş olabilirsiniz. Bir yandan da kendisine ait olan bir parayı harcamanın mutluluğu var elbette. Çocuk için en keyifli yanı hem bu kadar kalabalık arasında olup, hem fark edilir olup, hem de cebinde yetişkin gibi parasının olmasıdır…
BAYRAM ETKİNLİKLERİ
Birçok çocuk bayramlarda büyüklerin ziyaretinin dışında farklı yerlere gideceğini bilir. Birine giderken dahi başka bir yerde yemek yemenin, lunaparka gitmenin, ailesiyle zaman geçirmenin huzurunu içinde taşır. Bir yandan gece gündüz çalışan anne ve babanın da yanında olması, herkesin yüzünde tebessümlerle oturup kalkması, normalde gitmeyeceği etkinlik ortamlarına gidebiliyor olması onun için yeterli olmaktadır. Kısacası tatilden çok daha güzel bir zaman dilimi olarak, çocuklar için bayramın özel olmasını sağlayan sebepler arasındadır.
BİR ÇOCUĞA NEDEN BAYRAM HEDİYESİ VERİLMELİDİR?
Bayramlar, çocuklarının karakterlerinin gelişiminde etkin rol oynamaktadır. 6 yaşına kadar gördüğü, duyduğu ve ona yapılan hiç bir şeyi unutmayacağı için, hayat standardı içerisinde bu gördüklerini uygulamaya başlamaktadır. Tüm yapılan işlemler çocuk için örnek teşkil eder. Bayramın en büyük anlamı olan, paylaşmanın verdiği mutluluğu gösterebilmek adına, en çok çocuklara bonkör davranılması gerekmektedir. Abartmadan ama bir paylaşımın olması gerektiğinin altı çizilmelidir. Çocuğa verilen hediyenin dışında bu yüzden onun da etrafındaki insanlara dağıtması için küçük hediyeler verilmelidir. Çocuğun da paylaşımcı olması ve asıl bayramın bu şekilde tadının çıktığı anlatılmalıdır.
Ayrıca bayramda hediyeleşme geleneği tam anlamıyla Osmanlı dönemi zamanına dayanmaktadır. Kurban Bayramı’nda gösteriler ve şölen alanları inşa edilirdi. O sırada padişah çocuklara ayrı, yetişkinlere ayrı hediyeler dağıtırdı. Kumanyalar teslim ettirirdi. Davul sesleri sokaklarda yankılanırken, çocukların sokak sokak koşarak eğlendiği görülürmüş. Aldıkları hediyelerle mutlu oldukları görüldükçe de bayramların özel olduğunu idrak ettirme amacıyla da devam etmiştir. Ayrıca öğleden önce bayramlaşma ve ibadetle geçerken, öğleden sonrasında gecelerde ikramlar, gösteriler, şenlikler devam ederdi.