Bir bebek ve bir çocuk nasıl idare edilir?
Annelerin en zor zamanlarından biri küçük bir çocuğu varken, kendisine muhtaç olan başka bir bebeğinin de olduğu andır. Özellikle kıskanç …
Annelerin en zor zamanlarından biri küçük bir çocuğu varken, kendisine muhtaç olan başka bir bebeğinin de olduğu andır. Özellikle kıskanç olabilecek ilk çocuğun bakımı ve bebeğin bakımının karmaşası arasında anneleri kurtaran bir rehber hazırladık. Bir bebek ve bir çocuk nasıl idare edilir?
Anne ve baba olmanın verdiği en güzel mutluluk çocuğunun boynuna sıkı sıkı sarılmasıdır. Evliliklerini çocuklarla taçlandıran ailelerin endişesi ise çocuğunun yeni doğan bebeği kıskanmasıdır. Bu konuda uyarıda bulunan uzmanlar, iki çocuğunda sağlıklı bir hayat sürüp büyüyebilmesi için açıkladı. Bebeğin bakımı yapılırken çocuğunda göreve dahil edilmesi ve süreçte sürekli annenin yanında olması, büyük olduğunun hissettirilmesi ve ailenin parçası olmanın verdiği duygu ile davranması gerektiğinin öğretilmesinin üzeri çizildi.
BİR BEBEK VE BİR ÇOCUK NASIL İDARE EDİLİR?
1- BÜYÜK OLAN ÇOCUĞU BEBEĞİN BAKIMINA DAHİL EDİN
Zorlamada eğer çocuk bebeğe karşı ilgiliyse, bakıma dahil olmasına izin verin. Çocuğun hem psiko motor ve sorumluluk eğitimi vermekle kalmazsınız, ayrıca kardeşine karşı sabır ve abi/ablalık duygusunu da öğretmiş olursunuz. Bu görevler arasında çocuğu dahil edebileceğiniz şeyler, ıslak mendil getirmek, saçını taramak, biberonu tutmak, bebeğe okunacak kitap seçmek gibi aktiviteler olabilir.
2- İHTİYACI OLDUĞUNDA HERKESİN YANINDA OLDUĞUNU HİSSETTİRİN
Çocuğun bebek geldikten sonraki en büyük korkusu annenin ilgisini paylaşmaktır. Bu durum için uyaran uzmanlar, çocuğun her ilgi istediğine yanıt vermekten ziyada, ihtiyacı olduğunda sürekli yanınızda olduğunu hissetmesidir. Sürekli onu bebeğe ayırdığınız zamanın içine katın. Mesela bebeği emzirirken ona da masal anlatabilir. Bebeğin vücudu üzerinden kol, bacak kafa gibi vücut bölümlerini öğretebilirsiniz.
3- ORTAK OYUNLAR UYDURUN
Hem çocuğun hem de bebeğin dahil olabileceği ortak oyunlar uydurun. Bebek büyüdükçe seçeneklerin aratacağı gibi, oyun hamuru, legolardan ev yapmak, resim çizmek gibi aktivitelerde ortaklaşa bir şeyler yapın. Ama asla direk ilgiyi bebeğe doğru yönlendirmeyin yoksa çocuğu kıskançlık krizlerine sokabilirsiniz.
4- ORTAK OYUN YOKSA PARALEL OYUN VAR
Oyun saatinde herkesin bir aktivite yapmasına olanak sağlayın. Çocuk resim yapıyorsa bebeğe mama sandalyesinde bebek oyuncaklarıyla oynarken, hem ikisi de gözünüzün önünde olur hem de ailece bağlarınızı kuvvetlendirebilirsiniz.
5- ÇOCUK VE BEBEĞİ YALNIZ BIRAKMAYIN
Ne olursa olsun bebek ve çocuk, çocuk ve ergeni kesinlikle yalnız bırakmayın. Cinsel anlamda keşfetmeye çalışan çocukların birbirlerinin de merak ettiklerini belirten uzmanlar, kötü sonuçların doğmaması, bebeğe zarar gelmemesi için kesinlikle yalnız bırakılmaması gerektiğini belirtti.
6- İKİSİYLE DE ARADA ÖZEL İLGİLENİN
Her çocuğun anneyle veya babayla özel zamanlar geçirmeye ihtiyacı vardır. Yanınızda olduğunu hissetmesinin en önemli yollarından biri de budur. Özellikle günün belli saatlerinde çocuğunuza ve bebeğinize özel zaman ayırın. Özellikle çocuğun ne hissettiği, ne gibi bir durum içerisinde olduğunu bilmeniz oldukça önemli. Eğer problemsel bir sıkıntı, ruhsal bir bozukluk ya da aşırı kıskançlık olaylarıyla karşı karşıya kalırsanız, bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyin.
7- ÇOCUĞUN BEBEĞE BİR ŞEYLER ÖĞRETMESİNE OLANAK SAĞLAYIN
Çocuğun kendini büyük ve sorumluluk sahibi olarak hissetmesini sağlayan öğretmencilik oldukça eğitici bir pozisyona taşınabiliyor. Büyüğünden küçüğe renkleri, sayıları bildiği obje ve nesnelerin isimlerini öğretmesini sağlayın.