Bebeklerde katılma nöbeti nedir ve neden olur? Katılma nöbetlerinin belirtileri nelerdir?
Bebeklerde yaşanan katılma nöbeti, yüzlerinde hafif morarma ve beyazlaşmaya sebep olur. Çoğunlukla epilepsi nöbetleriyle karıştırılan katılma …
Bebeklerde yaşanan katılma nöbeti, yüzlerinde hafif morarma ve beyazlaşmaya sebep olur. Çoğunlukla epilepsi nöbetleriyle karıştırılan katılma nöbeti nedir, sebepleri nelerdir? Bebeklerde katılma nöbetinin bir tedavisi var mı? Çok merak edilen bu soruların cevabını sizler için araştırdık.
Katılma nöbeti olarak bilinen durum, bebeklerin ağlarken nefessiz kalıp kendinden geçme ve bayılma halidir. Nadiren de olsa nöbet sırasında bebeklerin kollarında, çırpınma ve kasılmaların meydana geldiği söyleniyor. Bebekte oluşabilen katılma nöbeti uzun sürerse, vücudunda hafif morarmaya ve yüzde beyazlaşmaya sebep olur. Katılma nöbetleri, çoğunlukla epilepsi nöbetleriyle karıştırılabilir. Her yaştan çocuk gurubunda görülebilen katılma nöbetleri, 4-5 yaşa kadar devam edebiliyor. İki şekilde ortaya çıkan katılmanın, bebekler üzerindeki en büyük etkisi: nefes alma problemi yaşatarak morarmaları meydana getirmesidir.
BEBEKLERDE KATILMA NEDEN OLUR?
Katılma nöbetinin sağlıklı bir bebekte bile görülebileceğine vurgu yapan uzmanlar, yaygın olarak yaşanılan bu sorunun nedenlerine dair bilimsel bir verinin olmadığını söylüyor. Vücudun verdiği ani tepkiler ve refleksler çocuğun nefes alışını ve kalp atış hızını etkilediği kadar tansiyon seviyelerinin değişmesine de sebep olabilir. Epilepsi nöbetiyle karıştırılan, bazen 15-20 saniye bazen de 30-40 saniye süren katılma nöbetindeki en tetikleyici faktör: sinirlenme, gıdıklanma, korkma, heyecan gibi duygu durumlarıdır.
BEBEKLERDE KATILMA NÖBETLERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bebeğin nefessiz kalması sonucu ortaya çıkan katılma nöbeti sırasında:
- Ses çıkarmama,
- Bebeğin cildinde morarma ya da solma,
- Derin nefes alırken ağlama,
- Baş, gövde, eller ve kollarda kasılma,
- Düzgün nefes alınamadığı sırada kasılma ya da kendini kaybetme,
- Nadiren de olsa gözlerde kayma ve titreme gibi semptomlar meydana gelebilir.
KATILMA NÖBETİNİN TEDAVİSİ VAR MI?
Genellikle 2 yaşındaki bebeklerde görülen katılma nöbeti, bazen bebeklerin 6. ayından önce de ortaya çıkabilir. Büyüyene kadar gelişen sinir sistemi sayesinde katılma nöbeti 4 ya da 6 yaşına kadar kendiliğinden kayboluyor. Bazı araştırmalar, çocuktaki kansızlık ve demir eksiliğinin de katılma nöbetini tetiklediği yönünde. Katılmanın kesin sebebi bilinmese de çocukta demir eksikliği varsa ve biliniyorsa, tedaviye büyük oranda katkısı olabilir.
BEBEKLERDE KATILMA NÖBETİ SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER
- Endişe verici olan katılma nöbetleri bebeklerde yaşandığında olabildiğince sakin kalıp bebeğin sarsılmamasını sağlamak,
- Katılma anında bebeğinin kafasını sivri ya da sert yerlere çarpmasına engel olunmalı,
- Eğer nöbet süresi 1 dakikayı geçtiyse ambulans aranmalı ve bebek 3 dakika sonra hala nefes alamıyorsa ilk yardıma başlanmalı,
- Bebekte katılma nöbetini tetikleyen faktörleri doktorla konuşup tedbir alınmalı,
- Katılma nöbetleri geçse bile bu, çocukta kalıcı davranış problemlerine yol açabilir. Bu duruma maruz kalan çocuklara bilinçli yaklaşılmalıdır.