Bebeklerde bahar alerjisi olur mu? Bahar alerjisi olan bebeğe ne yapmalı?
Yaza doğru girerken bebeklerde oluşan alerjik reaksiyonlar ebeveynlerin dikkat çekmektedir. Bahar alerjilerinin temel sebebi çiçekler ve …
Yaza doğru girerken bebeklerde oluşan alerjik reaksiyonlar ebeveynlerin dikkat çekmektedir. Bahar alerjilerinin temel sebebi çiçekler ve polenleridir. Bu duruma maruz kalan çocuklar için uyaran uzmanlar, bebeklerin üzerinde kalabilecek hastalıklar için uyardı. Bebeklerde bahar alerjisi olur mu? Bahar alerjisi olan bebeğe ne yapmalı?
Kıştan yaza doğru geçtiğimiz bu aylarda bitkiler kendi devamlılığını sağlayabilmek adına polen salgılamaya başlarlar. Bu polenler uçuşarak tohum görevi görürken, insanlığa da bahar alerjisi adın verilen sıkıntıya sokabilmektedir. Şimdilerde yetişkinlerde görülen alerji ve astım hastalığıyla doktor sırası beklenirken, polenler aynı şekilde bebeklerde görülen alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilmektedir. Bebekler için ileride oluşabilecek tedavisi mümkün olmayan kalıcı hastalıklara davetiye çıkarabildiğini bildiren uzmanlar uyardı. Alerjik bünyeye sahip bebeklerde, hırıltı, burun akıntısı, göz akması, öksürük, kaşıntı, nefes darlığı gibi belirtileri görür görmez doktora gidilmesi önerildi.
BEBEKLERDE BAHAR ALERJİSİ OLUR MU?
Alerjik reaksiyon gösteren bebeklerde özellikle dikkat edilmesini öneren uzman doktorlar, bahar aylarında üst solunum yolu hastalıklarına karşı bebeklerin ciddi seviyeleri görmemeleri ve ileri yaşlarda astım hastalığına yakalanmamaları için ebeveynleri uyardı. Bebeklerin bu havalarda dikkatli dışarı çıkartılması ve yaz aylarına girmekle birlikte rutubetli ve nemli ortamlardan uzak tutulması gerektiğini belirtti. Bununla birlikte genetik bir aktarım yoluyla da geçebilecek olan üst solunum yolları hastalıklarına karşı çocuklarda oluşabilecek herhangi bir belirti de hemen doktora gösterilmesi gerektiği açıklandı.
BEBEKLERDE BAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Ailede alerji tanısı konulmuş birey
- Hapşırma nöbetleri
- Burun akıntısı ve göz yaşlanması
- Gözlerde kaşıntı
- Sürekli olan huysuzluk ve halsizlik
- Uyku bozukluğu
- Bebeğin sürekli burnunu kaşıma hareketi
- Gözaltlarının şişmesi ve mavimsi bir renk alması
- Burun tıkanıklığı
BAHAR ALERJİSİ OLAN BEBEĞE NE YAPMALI?
İlk olarak çocuk göğüs hastalıkları uzmanına bir randevu alınmalı ve vakit kaybettirmeden alerji testleri yapılıp göğsü dinlenmelidir. Bununla birlikte evin coğrafyasına göre değişkenlik gösterirken sabah ve öğle saatleri polenlerin çok fazla olduğu aralıklardır, bu saat diliminde dışarıda olmamaya gayret göstermelisiniz. Kuru ve rüzgarlı günlerde de keza dışarı çıkmak için daha geç bir saati bekleyebilirsiniz. Dışarı çıkmanız gerekirse de bebek arabasının koruyucu şeffaf örtüsünü serin. Bebeği yeni biçilmiş çimlerden uzak tutun. Çocuğa polenin çok olduğu yerlerde tahmininize göre uzun kollu giydirmeye çalışın. Ev ve dışarı arasında giydiğiniz kıyafetleri değiştirin. Yatmadan duş aldırabiliyorsanız aldırın yoksa her tarafını silip polen olma sirkine karşı temizleyin. Dengeli ve iyi beslenin ki bebeğin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineralleri, bağışıklık sistemi için gerekli olan tüm ihtiyaçlarını anne sütünden karşılayabilsin. Doktorun verdiği ilaçları düzenli kullanıma sokun.
Dışarı çıkmadan önce bebeğin göz çevresine ve alnına ya da çenesine vazelin sürerseniz, gelen polenler vazeline yapışacak ve vücuda girişi durdurulmuş olacaktır.