KolaycaYap.Com – Kolayca Yapılabilecek Herşey

Ağlama krizine giren çocuğa nasıl davranmalı? Çocuklar neden ağlamak ister?

Ağlayan çocuklara üzülen ebeveynler, çocuklarının mutlu olması için ellerinden geleni yapar. Bazen ağlamalarına karşı tahammülsüzlük hissi duyan …

Ağlama krizine giren çocuğa nasıl davranmalı? Çocuklar neden ağlamak ister?

Ağlayan çocuklara üzülen ebeveynler, çocuklarının mutlu olması için ellerinden geleni yapar. Bazen ağlamalarına karşı tahammülsüzlük hissi duyan ebeveynler, çocuklarının şımarık olduğunu ileri sürmektedir. Yapılan araştırmalarla konuşan uzmanlar çocukların ağlama krizleri hakkında açıklama yaptı. Ağlama krizine giren çocuğa nasıl davranmalı? Çocuklar neden ağlamak ister?

Anne karnından çıktığı anda ağlamaya başlayan bebek için dünya, anlamlandırılması gereken bir nesnedir. Anne ve babayı gören gözleri, sürekli ilgi çekmek için kendi dili olan ağlama metodunu kullanır. Bu şekilde isteklerini ifade eden bebek, ileride konuşma yetisini kazandığında ağlama krizlerini kenara bırakarak iletişim kurmaya çalışır. Durum her zaman bu sağlıklı çerçevede ilerlemiyor. Bazen bu ağlama metodu çocukta kalırken aynı bebekliğindeki gibi hem ilgi çekmek için, hem de istediklerini yaptırmak adına kullanıyor olabilir. Uzmanlar bu konuda ebeveynlerin işine yarayabilecek çok önemli bilgileri açıkladı.

ağlayan çocuk

ÇOCUK NEDEN AĞLAMAK İSTER?

Ağlamak bir bebeğin çaresizliğini dışarı göstermenin bir yolu olarak tercih ettiği yansımadır. En ilkel çözümlerden biri olurken, annenin çocuğun ağlamasına kalmadan ihtiyaçlarını zamanında gidermesiyle bu krizler azalır ve ortadan kalkar. Ama bazen bebeğin ağlamaları o kadar uzun sürer ki çocukluğa geçişinde de devam edebilir.

ağlayan çocuk

Ağlama krizleri bir bebek için yardım çağrısı niteliği taşır. Bir çocukta aynı şekilde çaresiz kaldığını hissettiğinde ağlamaya başlayabilir. Aslında gerçek ağlama, çocuk karşısındaki sorunla nasıl baş edeceğini bilemediği ve gereken desteği doğru zamanda ve koşulda alamadığında ortaya çıkar.

ağlayan çocuk

Burada fark edilmesi gereken meselenin çocuğun ağlayarak bir şeyler kazanacağı ya da elde edebileceğini ebeveynler öğretmektedir. Uzmanlar, çocuk daha istemeden eline verilen istediğiyle, bu duruma getirdiği kanıtladı. Ebeveynin çocuğun ağlamasına son vermek için sakinleştirmesi gerekir ama nasıl ve hangi duyguyla sakinleştirdiği de oldukça önemlidir.

ağlayan çocuk

AĞLAMA KRİZİNE GİREN ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALI?

AĞLAMA ALIŞKANLIĞINI AZALTMAK İÇİN TÜYOLAR

  • Öncelikle çocukların isteklerini konuşarak belirtmesine teşvik edilmesi gerekir. Ağlayarak değil konuşarak istemesi sağlanmalıdır. Çünkü eğer çocuk ağladığında istediği olursa “Ağlaman istediğini yapmamız için yeterlidir” görüşünü benimsetmiş oluruz.
  • Anne ve babaların tavrı net olmalıdır, ya yapacak ya da yapmayacaktır. Bu durumda kararınızdan dönmemeniz oldukça önemli bir yere sahiptir. Böyle çocuk ağlamanın etkisi olmadığını anlayacaktır.
  • Ağlayan çocuğa “Sus, ağlama sakın” gibi ibareler kullanmayın. Derdinin ne olduğunu sorun ve konuşarak anlattığında çözümlenebilecek bir şey olduğunu açıklamaya çalışın.
  • Çocuğa korkutarak disiplin vermek kısa süreli yarasa da uzun vadede zarar verebilir. Bunun yerine sevginizle yaklaşmak bir çok korku türünden üstündür.
  • Çocuğun ağlamasının geçirmek için sakinleştirme amacıyla konuşma yapın. Dikkatini dağıtacak başka şeyler bulun.
  • Disiplin de olumlu davranışları ödüllendirme, olumsuzları ödüllendirmeme ve pekiştirmeme, 1-2 ay bunu denedikten sonra hala olumsuz davranışlar devam ediyorsa yaptığı davranış karşılığında geciktirmeden, belirli süreli olarak, sevdiği bir aktiviteden mahrum bırakma uygulanabilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ