KolaycaYap.Com – Kolayca Yapılabilecek Herşey

Bebek oyuncakları nasıl temizlenir? Oyuncaklar nasıl yıkanır?

Bir ebeveynin en büyük korkularından biri çocuğunun zarar görmesidir. Peki çocuğunuzun oynadığı o oyuncaklarda mikropların ve bakterilerin yer …

Bebek oyuncakları nasıl temizlenir? Oyuncaklar nasıl yıkanır?

Bir ebeveynin en büyük korkularından biri çocuğunun zarar görmesidir. Peki çocuğunuzun oynadığı o oyuncaklarda mikropların ve bakterilerin yer ettiğini biliyor musunuz? Özellikle çocukların ağızlarına götürerek keşfettiğini bildiğinizde iş “Oyuncakları nasıl yıkamalıyım ki?” sorusuna kalacak. Oyuncak temizliğine dair tüm detayları sizler için araştırdık. Bebek oyuncakları nasıl temizlenir? Oyuncaklar nasıl yıkanır?

Bebekler ve çocuklar ilk olarak yaşadığı dünyayı keşfetmek ister. Dokunarak, tadına bakarak, koklayarak eylemlerde bulunurken, oyuncakları da ağızlarına götürüp tadına bakar. Özellikle diş çıkarma evresinde tüm nesneleri dişlerini kaşımak için kullanan çocuk oyuncaklarının temizliği oldukça önemli yer tutuyor. Güzelce temizlenmeyen oyuncaklarda oluşan mikrop ve bakteriler çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirirken, bir taraftan da alerjik reaksiyon göstermesine sebebiyet verir. İlk olarak organik içerikli oyuncakların kullanılmasını öneren uzmanlar, temizlik bakımından da uyardı. 

oyuncaklar

OYUNCAKLAR NASIL YIKANIR?

Öncelikle bebeğinize oyuncak seçerken, güvenliği ve hijyenine dikkat ederek seçmeye özen göstermelisiniz. Temelde oyuncakların temizliği ıslak bir bez ve dezenfektanla temizliği uygundur. Ama bu oyuncağın yapısı ve türüne göre değişiklik göstermektedir.

Eğer çok kirli ve yeni açık bir oyuncaksa deterjan ve su ile yıkamak yerine su ve karbonatı kullanarak temizlemenizde fayda olacaktır. Herhangi bir deterjan kalıntısı çocuğu hasta edebilir veya alerji oluşturabilir. Kolay durulanabilen karbonatla yapılan temizlik çocuğa zarar vermez. Eğer yıkanarak temizlenebilecek bir oyuncağa sahip değilseniz, buhar makinesiyle buharda temizlik yapabilir ya da ütü ile buharı üzerine tutabilirsiniz.

bebek oyuncakları

BEBEK OYUNCAKLARI NASIL TEMİZLENİR?

►Peluş Oyuncak Temizliği

Günümüzde bir çok peluş oyuncak yıkanabilir özelliğe sahiptir. Yalnızca makineye peluş oyuncak atarken, bir yastık kılıfına geçirip atmanızı öneririz. Ardından yıkanan peluşu hemen saç kurutma makinesi ile kurutmanız daha iyi olacaktır. Peluş oyuncakları deterjanlı ılık su kullanarak elde yıkamanız ve deterjan kalıntılarını birikmesini önlemek amacıyla bol suyla durulamanız takdirinde yeterli temizliğe ulaşır. 

oyuncak yıkamak

Eğer çocuğunuzda astım veya toz akarlarına karşı bir alerjik durum söz konusu ise oyuncağı yıkayıp kuruttuktan sonra sonra gece boyu buzdolabında koyarak dondurun. Bu işlem toz akarlarını öldürecektir. Dondurucudan çıkardıktan sonra tekrar yıkayıp çocuğa verebilirsiniz.

ahşap oyuncaklar

►Ahşap Oyuncak Temizliği

Ahşap oyuncaklar eğer suya dayanıklı boyalarla boyanmış ve su geçirmez, şişmez özelliğe sahip oyuncaklarsa, su ve deterjanla yıkadıktan sonra iyice durulayıp çocuğa teslim edebilirsiniz. Fakat işlenmemiş tahta, ahşap oyuncakları su ile yıkamak formlarına zarar vereceğinden, içerisinde su kalacağından ötürü küf yapabilir. Çocuğu sağlığını tehlikeye atmamak için işlenmemiş ahşapları sirke veya boraks çözeltisi ile ıslanmış bir bezle temizleyebilirsiniz. 

oyuncak yıkamak

►Plastik Oyuncak Temizliği

Isıya dayanıklı plastik çocuk oyuncaklarını bulaşık makinesine yerleştirip yıkayabilirsiniz. Deterjan içeriği olarak doğal olanı seçmeniz çocuğunuzun sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Eğer oyuncaklar makineye sığmıyorsa yine karbonatlı ya da sirkeli bir suyla silerek temizleyebilirsiniz. Emzik, çıngırak, diş kaşıyıcı gibi ağızla sürekli temas halinde olan eşyalarınızı temizliği yaptıktan sonra kaynar suda 10 dakika bekletmeniz yeterli hijyene ulaşmasını sağlayacaktır.

banyo oyuncakları

►Banyo Oyuncağı Temizliği

İçlerinde delikleri olan oyuncakları mümkün oldukça tercih etmemeye çalışın. Bu tarz delikli oyuncaklar içlerinde mikrop biriktirebilir ve bakteri yuvasına dönüşebilmektedir. Sürekli su ile temasta olması ile nemden bakteri ve küf biriktirmesi muhtemel bir olaydır. Buna maruz kalmamak için banyo oyuncaklarını kullandıktan sonra su ile yıkayıp temizleyin ve ardından dezenfektanla tekrar silin. Sonrasında kurutarak yerine kaldırın. Bu noktada kurutmanız büyük önem taşıyor. 

oyun hamuru oynayan çocuklar

►Oyun Hamurları Temizliği

Oyun  hamurları oldukça fazla mikrop barındırır ama çocukların zihinsel ve psiko-motor eğitimleri için de oldukça önemlidir. Bu sebeple özellikle hastayken çocuğun oynadığı hamurları çöpe atın. hamur kutularının üzerine tarihler yazarak, uzun süreli kullanmamaya çalışın. Çocuğun hamurla oynamasından sonra ellerini güzelce yıkayıp dezenfekte etmelisiniz.

oyun oynayan çocuk

►Elektronik Oyuncak Temizliği

Tıpkı televizyon kumandası gibi yüzeyinin temizliği yapılır. Temizlemeden önce pilleri çıkarıp, bağlantısını kesin. Ardından ılık su ile sabunlu bez yardımıyla silin. İyice sıkılmış bir bezle kurulayın. Ara noktaları varsa kürdan yardımıyla silmeye devam edin. Alkollü mendil veya dezenfektanlı bir bezle tekrar silin. Sonrasında sade suyla nemlendirilmiş bezle iyice silip sabun ve dezenfektan atıklarından iyice arındırın.

hasta çocuk

OYUNCAKLAR NE SIKLIKLA TEMİZLENMELİDİR?

Oyuncakların ne sıklıkla temizlenmesi gerektiği, çocuğun ne sıklıkla o oyuncakla oynadığına bağlıdır. Özellikle çocuğunuz hasta olduğunda tüm oyuncakların tekrar tekrar yıkanması gerekmektedir. Bunun dışında;

  • Sert plastik ve banyo oyuncakları bakımı en kolay olanıdır ve günlük olarak oynanırsa haftalık olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
  • Peluş oyuncaklar genellikle makinede yıkanabilir ve kurutulabilir, bu nedenle haftada bir kez (özellikle çocuklar onlarla uyuyorsa) temizlenebilir.
  • Elektronik oyuncaklar sadece yüzey temizliği için güvenlidir ve çocuk hastalandığında her zaman dezenfekte edici bir temizlik bezi ile temizlenmelidir.
  • Çocuğun ağzına sokması ve yere düşmesi en muhtemel olan bebek oyuncakları en sık dikkat edilmesi gereken oyuncaklardır. Bunları bir ila iki günde bir temizleyin. Diğerlerini haftalık olarak temizleyebilirsiniz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ