Çocuğa ödül verilmeli mi? Ebeveynlerin uyguladığı ödül ve ceza sistemi çocuğu şiddete itiyor!
Ebeveynlerin iyi ve gaza getirici olarak gördükleri ödül ve ceza sistemi aslında çocuk üzerinde kalıcı etkiler oluşturabildiğini belirten …
Ebeveynlerin iyi ve gaza getirici olarak gördükleri ödül ve ceza sistemi aslında çocuk üzerinde kalıcı etkiler oluşturabildiğini belirten uzmanlar, çocukta oluşan tramvatik yaraların bir çoğunun bu sayede açıldığını öne sürdü. Uygulanan ödül sistemi doyumsuzluk oluştururken ceza sistemi ise çocuğun şiddete meyil etmesini sağladığı ortaya çıktı. İşte ödül ve ceza sisteminin ile ilgili merak edilenler
Aileler çocuklarını en iyi şekilde büyütmeye çalışır ve en sağlıklı şekilde görevlerini yerine getirmesini bekler. Uzmanlar kendilerine masum gibi görünen ödül ve ceza sisteminin çocuğu şiddete ittiğini agresifleştirdiğini ve travmatik sonuçlar doğurduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmalar uygulanan sistemde ödül doyumsuzluğunu peşinden getirirken cezalandırma sistemi de agresifleştirip çocukların sinirli bir yapıda saldırganlaşmasına alt yapı hazırlıyor.
Bir çocuğa verilebilecek en kötü şeyin onun ihtiyacı olan bir durum için karşılığında ailesinden aldığı ödül olduğunu vurgulayan psikologlar bu durumda “Sınıfı geçersen sana bilgisayar alacağım.” gibi cümlelerin çocuğu dahasına ittiği için, belirli bir süre sonra tatminliği kalmadığı ve sınırların daha ilerlediği vakitlerde çocuğun, bunu hem görev olarak kabul etmeyeceğini hem de sorumluluk bilincini geliştirmeyeceğini açıkladı. Bu tarz durumlarda tepkisel olarak “Matematikten 2 almışsın, bu halde arkadaşlarınla bulaşamazsın” gibi cümleler ise onu hayatından mahrum etmekle tehdit ettiğiniz için hem size karşı bir öfke duygusu yaşayacaktır, hem de dış dünyaya karşı anlaşılmadı duygusu ile saldırganlaşmaya ve sataşmaya başlayacaktır.
CEZA ALAN ÇOCUĞUN ŞİDDET EĞİLİMİ DAHA FAZLA
Ceza verildiğinde kaygı seviyesinin çok arttığını belirten uzmanlar, bu duruma bağlı şiddet eğilimi olan çocuk da ileride ebeveyn olduğunda aynı durumları gözeterek kendi çocuğunu büyütecek ve hiçbir çocuk bu tarz anılarını kolay kolay zihinlerinden silmez. Ceza alan çocuk öfke nöbetleri, sinir krizleri geçirebilir. Kendisine ya da dışarıda birine zarar veren çocuğu gören ebeveynlere anlatılan bu durum karşısında “Keşke yapmasaydım” dediklerini belirten uzmanlar, çok geç olmadan ailelerin bu konuda kesinlikle bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.
BEYİNLERİNİN MUHAKEME YETENEĞİ KAYBOLUYOR
Uzmanlar, çocuğu anne ve babaya itaati gerçekleştiğinde muhakeme yeteneğinin ortadan kalktığını ifade eden uzmanlar beynin frontal bölge olarak adlandırılan (düşünme, karar verme, muhakeme etmesini sağlayan bölgenin) işlev dışı kaldığını ve küçüldüğünü açıkladı. Bu çocuğun gelişimini etkilerken, ileriki yaşlarında ciddi sıkıntılarla baş başa kalmasını ve özgüven yoksunu olmasına olanak sağlıyor.
SORUMLULUK SAHİBİ OLMALI
Uzmanlar bu konuda ödül ceza yerine sorumluluk bilincinin aşılanması gerektiğini ve sonuçlarına katlanarak hayatını idame ederken, açıklamalar yaparak neden yapması gerektiğinin anlatımının sağlanması gerekmektedir. Bu sistematik şekilde oturduğunda ödül ya da ceza sisteminin otomatik olarak devre dışı kaldığını belirten uzmanlar, küçük yaşta sorumluluk sahibi olan çocuğun ileri yaşlarında da kendi çocuklarına aynı aşılamayı yapacağını açıkladı. Çocuklar ailelerinin yansımasıdır sözünden yola çıkarak, ileride nasıl davranmalarını istiyorsanız o şekilde davranmanızı öneririz.