Rota virüsü nedir? Rota virüsü nasıl bulaşır? Rota virüsünün belirtileri nelerdir?
Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu ve ishale neden olan ve bulaşıcı rahatsızlıkların başında gelen rota virüsü hakkında merak edilenleri sizler için …
Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu ve ishale neden olan ve bulaşıcı rahatsızlıkların başında gelen rota virüsü hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Hemen hemen her yerden bulaşabilen rota virüsü bebeklerin gelişimini olumsuz etkiler. Virüs en tap olarak 2003 yılında görüldü. Rota virüsü nedir? Rota virüsü nasıl bulaşır? Rota virüsünün belirtileri nelerdir?
Rota virüsü dünya genelinde görülen ancak en yaygın olduğu ülkeler ise düşük gelirli olanlardır. Afrika ülkelerinde özellikle sıklıkla görülen rota virüsü, bebeklere bulaşır. Ortalama 4 yaşında kadar da çocuklarda görülür. Ancak sıklıkla bebek hastalığına yol açan virüs olarak kaydedilmiştir. Ölümlere bile yol açan tehlikeli bir virüs olan rota virüsüyle ilgili son yıllarda sağlık anlamında gelişmeler yaşandı. İlacın yanı sıra aşıların da üretilmesiyle riskleri düşürüldü. Rota virüsü bebeklerde sindirim bozukluğuna yol açar. Bu da yeterli beslenemediğinden dolayı bebeğin ölümüne sebep olur. Rota virüsü denilesinin nedeni hızlı yayılan bulaşıcı bir hastalıktır.
ROTA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Virüs ağız yoluyla bulaşır. Ayrıca dışkıda da görülen virüsün yayılma hızı burada artar. Bebeğin altını değiştirilen yerin iyice temizlenmesi lazım etrafın daha hijyenik olması gerekiyor. Aksi halde bu yayılma hızını artırır. Yıkanmamış alana temas edildiği an yeniden bulaşabilir. Bebekler gelişim sürecinde bir yerlere dokunan güdüsüne sahip olduklarından risk altına giriyorlar. Bu yüzden anne ve babaların daha dikkatli olması lazım.
ROTA VİRÜSÜN BELİRTİLERİ NELEDİR?
Virüse maruz kalmış bebeklerde ilk iki gün içinde yüksek ateş ve kusma görülür. Daha sonra sulu ishal devam eder. İshal süreci 7 günü aşınca tehlike başlar. Çünkü bebek artık sıvı kaybına maruz kalmıştır. Bu virüs çocuklarda ve yetişkinlerde farklı işler. Huysuz hareketler, gözyaşı olmadan ağlama nöbetleri, bebeğin çevresine tepkiler vermemesi gibi durumlar artar. Tedavi geciktikçe bağırsaklarda ileri dönemlerde sıklıkla enfeksiyon riski yaşanır. Çocuk ve yetişkinlerde iştahsızlık, baş ağrısı, mide kasılmaları ve kanlı ishal görülür.
ROTA VİRÜSÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Virüse maruz kalmış bağırsaklar, temizlemek için uzmanlar genellikle antibiyotik önerir. Bunun yanı sıra emzirmede zorlanan bebeklere şırıngayla ilaç takviyesi yapılır. Çocuklara ise katı besinler patates haşlaması, çubuk kraker gibi besinler önerilir.